Schenken

Waarom schenken?

Er is een aantal redenen te bedenken om te schenken. Uiteraard is de belangrijkste reden dat u iemand iets wilt geven. Daarnaast kan ook belastingbesparing een reden zijn om te schenken. Door te schenken verkleint u namelijk uw erfenis. Dan dient u dat wel op de juiste manier te doen.

Hoe kunt u belasting besparen?

Zoals hierboven aangegeven verkleint u uw erfenis door te schenken tijdens uw leven. Hiermee bespaart u voor uw toekomstige erfgenamen erfbelasting. Door te schenken wordt daarnaast geprofiteerd van de (jaarlijkse) vrijstellingen voor de schenkbelasting (belasting over een schenking). Als er meer geschonken wordt dan het vrijgestelde bedrag, betaalt de ontvanger van de schenking schenkbelasting over het gedeelte van de schenking dat hoger is dan het vrijgestelde bedrag.

Hoe kunt u schenken?

De wet stelt in principe geen eisen aan het schenken van geld. Zo kunt u geld schenken door het geld over te maken op de rekening van de begiftigde(n). Als u wenst dat de schenking bij een echtscheiding bij uw kind blijft dient u bij de schenking de zogenaamde prive-clausule op te nemen. Aan een 'schenking op papier' worden wel eisen gesteld.

Als u niet wilt dat de schenking na het overlijden van uw kind vererft naar de partner van het kind dient u daar bij de schenking voorzieningen voor te treffen.

Wat is een ‘schenking op papier’?

Als u een geldbedrag wilt schenken maar niet daadwerkelijk het bedrag wilt betalen, dan kunt u een zogenaamde ‘papieren schenking’ doen. U houdt het geschonken bedrag in de portemonnee, maar u maakt wel gebruik van de vrijstellingen van de schenkbelasting. De Belastingdienst stelt aan deze schenking meerdere eisen, waaronder het vastleggen ervan in een notariële akte en het jaarlijks betalen van een rente van 6% over het geschonken bedrag. Door het jaarlijks betalen van een zakelijke rente vermindert uw vermogen en bespaart u uw toekomstige erfgenamen belasting! De kinderen krijgen de rente jaarlijks tot hun vrije beschikking.

Willems & Smeets notarissen.

Wij nodigen u graag uit voor een persoonlijk gesprek indien u een schenking wilt doen. U kunt ons bellen op (040) 291 09 69 of een bericht sturen.

  • deskundig & betrokken
  • optimale begeleiding
  • daadkrachtig
  • oplossingsgericht

Vrijblijvende offerte?

Wanneer u uw gegevens hebt ingevuld dan sturen wij u zo snel mogelijk een op uw wensen en eisen afgestemde offerte.

Offerte aanvragen
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.