Verdeling woning en hypotheek

Als u en uw partner besluiten uit elkaar te gaan moeten er veel onderwerpen geregeld worden. Zo moet er een oplossing gezocht worden voor het huis. Meestal zal een partner vertrekken naar een andere woning, soms verhuizen beide partners.

Eigen woning

Als u samen een huis heeft gekocht of getrouwd was in gemeenschap van goederen, moet u samen beslissen of één van u beiden er blijft wonen of dat het huis moet worden verkocht. Besluit u dat één van u beiden in het huis blijft wonen en dus de helft van de waarde van het eigendom van de ander overneemt, dan moet u samen de waarde laten bepalen. Dat kunt u onderling doen, of u vraagt een makelaar een reële taxatie te geven.

Huis verdelen

Als het huis aan één van u wordt toebedeeld, wordt daarvan een akte van verdeling gemaakt. De partner die het huis overneemt zal meestal de hypotheekschuld voor zijn rekening nemen. De bank zal daaraan moeten meewerken. Daarbij verklaart de bank dat de vertrekkende partner niet meer (hoofdelijk) aansprakelijk is. De bank zal dan ook verklaren dat het huis niet meer kan worden verkocht als de vertrokken partner nog een nieuwe schuld krijgt aan de bank.
De bank zal niet altijd willen meewerken: de bank zal bekijken of het inkomen van de overnemende partij voldoende is om de rente en de aflossing op de schuld voortaan alleen te betalen. Ook wordt gekeken naar de verhouding van de hoogte van de schuld en de en de waarde  van het huis. Als de bank niet akkoord gaat moet er een oplossing worden gezocht die voor alle partijen (namelijk de twee ex-partners en de bank) acceptabel is.

Huis verkopen

Als het huis van u beiden is en u verkoopt het aan een buitenstaander krijgt ieder de helft van de opbrengst, na aftrek van de hypotheek. Het kan zijn dat er in het samenlevingscontract of in de huwelijksvoorwaarden of voorwaarden van het geregistreerd partnerschap een andere regeling is opgenomen. Dat komt vaak voor als het huis bij aankoop niet door ieder van u voor de helft is betaald, of de hypotheek niet op beider naam staat.

Willems & Smeets notarissen.

Wilt u een huis verdelen of heeft u slechts een vraag, neem dan contact met ons op door ons een bericht te sturen of te bellen met één van onze specialisten. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer (040) 291 09 69.

Voor meer informatie kunt u hier een brochure vinden van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • deskundig & betrokken
  • optimale begeleiding
  • daadkrachtig
  • oplossingsgericht

Vrijblijvende offerte?

Wanneer u uw gegevens hebt ingevuld dan sturen wij u zo snel mogelijk een op uw wensen en eisen afgestemde offerte.

Offerte aanvragen
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.