Trouwen

Of u het leuk vindt of niet, zowel aan samenwonen als aan trouwen kleven grote zakelijke gevolgen op de korte en langere termijn. U kunt de gevolgen echter voor een belangrijk deel zelf bepalen.

Wat zijn de juridische gevolgen van trouwen voor bezittingen en schulden?

Wanneer u trouwt zonder dat er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld ontstaat de zogenaamde wettelijke gemeenschap van goederen. Dat houdt vanaf 2018 in dat de afzonderlijke bezittingen en de schulden van u en uw echtgenoot apart blijven. De gemeenschappelijke bezittingen en schulden komen in de wettelijke gemeenschap van goederen, net als alle bezittingen en schulden die er tijdens het huwelijk bij komen. Erfenissen en schenkingen blijven in principe privé.

Voor echtgenoten die vóór januari 2018 zijn getrouwd in gemeenschap van goederen blijven de regels gelden zoals ze in de wet stonden tot en met 2017. Dat geldt voor wat betreft de vraag welke bezittingen en schulden tot de wettelijke gemeenschap van goederen behoren. Andere in 2018 ingevoerde bepalingen gelden voor alle echtgenoten met een gemeenschap van goederen, dus ook als de gemeenschap van goederen voor 2018 is ontstaan.

Er zijn verschillende situaties waarin de wettelijke gemeenschap van goederen niet is aan te raden, bijvoorbeeld voor zelfstandig ondernemers. Met ingang van 2018 moet een ondernemer met een onderneming die niet in de gemeenschap van goederen zit een "redelijke vergoeding" gaan betalen aan de andere echtgenoot, elk jaar, of aan het eind van het huwelijk. Wat redelijk is is door de wetgever niet aangegeven, en zal uit rechtzaken moeten gaan blijken.

Een voor het huwelijk gezamenlijk aangekocht huis valt met de hypotheekschuld ook in de gemeenschap van goederen. Als de ene partner meer eigen geld heeft ingelegd dan de andere partner verdwijnt de onderlinge vordering, of het afwijkende aandeel in de eigendom: vanaf het trouwen hebben beide partners de helft van de waarde van huis en hypotheek, èn het eigen geld.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende contracten. Er wordt meer of minder afgeweken van de standaard regeling in de wet. Huwelijkse voorwaarden kunnen qua gevolg sterk lijken op een algehele gemeenschap van goederen, namelijk dat de echtgenoten per saldo alles delen, echter met uitzondering van een aantal specifieke zaken. Het is ook mogelijk om de vermogens strikt gescheiden te houden. Kortom, huwelijkse voorwaarden opstellen is maatwerk, waarbij de persoonlijke situatie van de aanstaande echtgenoten bepalend is. Laat u daarom ruim vóór het huwelijk voorlichten, zodat u rustig de tijd heeft om hierover beslissingen te nemen. Ook tijdens het huwelijk kunnen er nog huwelijkse voorwaarden worden opgesteld. Hier komt iets meer bij kijken. Ook hier is een goede advisering essentieel. Wacht er niet te lang mee, want hoe sneller na het huwelijk hoe eenvoudiger het alsnog te regelen is.

Het is van belang dat bestaande huwelijkse voorwaarden regelmatig worden nagekeken op hun werking. Door diverse wetswijzigingen en talrijke rechterlijke uitspraken dienen veel huwelijkse voorwaarden te worden aangepast.

Willems & Smeets notarissen.

Wij nodigen u graag uit voor een persoonlijk gesprek om te kijken wat voor uw situatie de beste oplossing is. Voor vragen kunt u ons bellen op (040) 291 09 69 of ons een bericht sturen.

Voor meer informatie kunt u hier een brochure vinden van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • deskundig & betrokken
  • optimale begeleiding
  • daadkrachtig
  • oplossingsgericht

Vrijblijvende offerte?

Wanneer u uw gegevens hebt ingevuld dan sturen wij u zo snel mogelijk een op uw wensen en eisen afgestemde offerte.

Offerte aanvragen
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.