Trouwen

Of u het leuk vindt of niet, zowel aan samenwonen als aan trouwen kleven grote zakelijke gevolgen op de korte en langere termijn. U kunt de gevolgen echter voor een belangrijk deel zelf bepalen.

Wat zijn de juridische gevolgen van trouwen?

Wanneer u trouwt zonder dat er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld ontstaat de zogenaamde wettelijke gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat niet alleen alle bezittingen, maar ook alle schulden van u en uw echtgenoot gemeenschappelijk worden. Dat betekent dat u niet alleen mede-eigenaar wordt van de mooie auto van uw echtgenoot, maar ook dat een schuld van de andere echtgenoot gemeenschappelijk wordt. Deze schuld kan op de gemeenschap van goederen worden verhaald. Doorgaans zal dit geen probleem zijn, u kiest voor elkaar met alles wat daarbij komt.

Toch zijn er situaties waarin de wettelijke gemeenschap van goederen niet is aan te raden, bijvoorbeeld voor zelfstandig ondernemers. Een verschil in vermogen tussen de echtgenoten bij het begin van het huwelijk of het uitsluiten van een (toekomstige) erfenis of schenking zijn ook redenen om niet in gemeenschap van goederen te trouwen. Mensen die al eerder gehuwd zijn geweest hebben vaak een extra reden om bij een hertrouwen niet te kiezen voor de wettelijke gemeenschap van goederen, bijvoorbeeld het veilig stellen van vermogen richting de kinderen. Om te voorkomen dat een schuldeiser verhaal heeft op het vermogen van de andere echtgenoot kunt u huwelijkse voorwaarden opstellen.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende contracten. Huwelijkse voorwaarden kunnen qua gevolg sterk lijken op een gemeenschap van goederen, namelijk dat de echtgenoten per saldo alles delen, echter met uitzondering van een aantal specifieke zaken. Het is ook mogelijk om de vermogens strikt gescheiden te houden. Kortom, huwelijkse voorwaarden opstellen is maatwerk, waarbij de persoonlijke situatie van de aanstaande echtgenoten bepalend is. Laat u daarom ruim vóór het huwelijk voorlichten, zodat u rustig de tijd heeft om hierover beslissingen te nemen. Ook tijdens het huwelijk kunnen er nog huwelijkse voorwaarden worden opgesteld. Hier komt iets meer bij kijken. Ook hier is een goede advisering essentieel. Wacht er niet te lang mee, want hoe sneller na het huwelijk hoe eenvoudiger het alsnog te regelen is.

Het is van belang dat bestaande huwelijkse voorwaarden regelmatig worden nagekeken op hun werking. Door diverse wetswijzigingen en talrijke rechterlijke uitspraken dienen veel huwelijkse voorwaarden te worden aangepast.

Willems & Smeets notarissen.

Wij nodigen u graag uit voor een persoonlijk gesprek om te kijken wat voor uw situatie de beste oplossing is. Voor vragen kunt u ons bellen op (040) 291 09 69 of ons een bericht sturen.

Voor meer informatie kunt u hier een brochure vinden van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

  • deskundig & betrokken
  • optimale begeleiding
  • daadkrachtig
  • oplossingsgericht

Vrijblijvende offerte?

Wanneer u uw gegevens hebt ingevuld dan sturen wij u zo snel mogelijk een op uw wensen en eisen afgestemde offerte.

Offerte aanvragen
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.