Nieuws & Actueel 


dinsdag 14 mei 2019

Hoge Raad : Privé blijft privé

Privé geld dat op gemeenschappelijke rekening wordt gestort blijft privé

Als echtgenoten in gemeenschap van goederen zijn getrouwd kunnen zij privé-vermogen hebben. Wat gebeurt er als dit privé-vermogen wordt gestort op een gemeenschapsrekening ? Heeft de echtgenoot recht op teruggave bij scheiding ?

Het kan gaan om een schenking of een erfenis. Als de gemeenschap van goederen is ontstaan vanaf 2018 valt dit vermogen niet in de gemeenschap. Als de gemeenschap van goederen ouder is, kan de schenking of erfenis privé zijn als dit is bepaald door de schenker of de overledene via een uitsluitingsclausule.

Mevrouw ontvangt een erfenis van 30.000 euro. Dit bedrag behoort in haar geval niet tot de gemeenschap van goederen. Zij houdt dit bedrag niet apart, maar boekt dit bedrag op de gezamenlijke rekening. Van de gemeenschappelijke rekening worden uitgaven gedaan, waardoor de 30.000 zijn verbruikt. Is mevrouw haar erfenis nu kwijt? Nee, zij kan het bedrag gewoon weer terugvragen.

Als van de gemeenschapsrekening uitgaven worden gedaan worden deze verondersteld gemeenschapsuitgaven te zijn. Dit geldt voor consumptieve bestedingen en kosten van de huishouding. Huishouduitgaven ten laste van de gezamenlijke rekening verminderen dus niet het recht op teruggave van privé-vermogen dat op de gezamenlijke rekening is gestort.

De Hoge Raad heeft meer duidelijkheid verschaft in een kwestie waarover uiteenlopende uitspraken zijn gedaan.

Vindplaats: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:2019:504

  • deskundig & betrokken
  • optimale begeleiding
  • daadkrachtig
  • oplossingsgericht

Vrijblijvende offerte?

Wanneer u uw gegevens hebt ingevuld dan sturen wij u zo snel mogelijk een op uw wensen en eisen afgestemde offerte.

Offerte aanvragen
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.