Nieuws & Actueel 


dinsdag 29 september 2020

Nieuw: het UBO-register

Op 27 september 2020 is het UBO-register in werking getreden. Vanaf deze datum moeten bepaalde organisaties gegevens aanleveren voor dit register bij de Kamer van Koophandel.

Ter voorkoming van financieel economische criminaliteit moet inzichtelijk gemaakt worden wie uiteindelijk de zeggenschap heeft in een organisatie. Dit is de UBO, (Ultimate Beneficial Owner).

Er zijn drie criteria aan de hand waarvan vastgesteld wordt wie uiteindelijk belanghebbende is:

  • de bezits-UBO: als iemand een direct of indirect economisch belang heeft van meer dan 25% in een rechtspersoon of personenvennootschap;
  • de zeggenschaps-UBO: als een persoon meer dan 25% zeggenschap heeft in een rechtspersoon of personenvennootschap;
  • de pseudo-UBO: de persoon die het dagelijks beleid bepaalt. Deze zal zich met name bij verenigingen en stichtingen aandienen.

Iedere organisatie die nu reeds is ingeschreven in het handelsregister moet tussen 27 september 2020 en 27 maart 2022 zijn UBO bij de Kamer van Koophandel in het UBO-register inschrijven.
Hiervoor is de bestuurder/de bestuurders verantwoordelijk. Als de UBO niet op tijd wordt aangemeld, kan de Kamer van Koophandel overgaan tot het opleggen van een sanctie.

Als bij de oprichting van een nieuwe organisatie een notaris is betrokken (zoals een B.V., stichting of vereniging) moet de notaris na het ondertekenen van de akte eerst bij de Kamer van Koophandel de UBO’s aanmelden. Vervolgens kan de opgerichte rechtspersoon worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in het handelsregister.

Als een notaris wordt ingeschakeld bij andere zaken waarbij een rechtspersoon is betrokken controleert de notaris het UBO-register en actualiseert de gegevens indien nodig bij de Kamer van Koophandel.

Bij het oprichten of wijzigen van organisaties waarbij geen notaris wordt betrokken (bijvoorbeeld bij een v.o.f.) moeten de oprichters/vennoten zelf voor de inschrijving van de UBO zorgdragen en eventuele wijzigingen doorgeven.

Wilt u meer informatie over het UBO-register, dan kunt u uiteraard met ons contact opnemen. Wij helpen u graag.

  • deskundig & betrokken
  • optimale begeleiding
  • daadkrachtig
  • oplossingsgericht

Vrijblijvende offerte?

Wanneer u uw gegevens hebt ingevuld dan sturen wij u zo snel mogelijk een op uw wensen en eisen afgestemde offerte.

Offerte aanvragen
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.