Nieuws & Actueel 


vrijdag 18 september 2020

Prinsjesdag 2020: vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

Prinsjesdag 2020 / Plan Overdrachtsbelasting

Per 1 januari 2021 wordt de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt afgeschaft. Nu betaalt een koper 2% overdrachtsbelasting over de koopprijs van een woning. Dit wordt 0% voor starters. Hierbij is vereist dat de koper een meerderjarig natuurlijk persoon is jonger dan 35 jaar, deze de vrijstelling niet eerder heeft toegepast en de woning (anders dan tijdelijk) als hoofdverblijf gaat gebruiken.

Als twee personen samen kopen wordt per koper bekeken of de vrijstelling van toepassing is. Als een van de kopers jonger is dan 35 jaar en de andere partner 35 jaar of ouder, dan is de oudste 2% verschuldigd over zijn aandeel , de jongste niets.

Voor andere natuurlijke personen die een woning verkrijgen (doorstromers) blijft het tarief van 2% gelden, mits zij de woning (anders dan tijdelijk) als hoofdverblijf gaan gebruiken.

Voor alle overige verkrijgers van onroerende zaken gaat het tarief omhoog van 6% naar 8%. Dit geldt onder andere voor beleggers die bijvoorbeeld huizen opknappen en verhuren of bijvoorbeeld de aankoop van een vakantiewoning.

Het plan moet nog in de Eerste en Tweede Kamer worden besproken. Het kan daarom zijn dat de exacte uitvoering uiteindelijk anders uitpakt dan hier beschreven.

 

  • deskundig & betrokken
  • optimale begeleiding
  • daadkrachtig
  • oplossingsgericht

Vrijblijvende offerte?

Wanneer u uw gegevens hebt ingevuld dan sturen wij u zo snel mogelijk een op uw wensen en eisen afgestemde offerte.

Offerte aanvragen
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.