Nieuws & Actueel 


maandag 22 mei 2017

Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel beperking wettelijke gemeenschap van goederen

Binnenkort wordt een beperkte gemeenschap van goederen wordt de nieuwe standaard van het huwelijksvermogensrecht.
Het vermogen dat de beide echtgenoten gedurende het huwelijk hebben opgebouwd zal (net als nu) standaard in de gemeenschap vallen. De verandering is dat het voorhuwelijks vermogen, giften en erfenissen voortaan privévermogen blijven. 
Als geen administratie wordt bijgehouden van beginvermogen en verkrijgingen door erfrecht en schenking geldt een bewijsvermoeden waarbij de goederen worden verondersteld in de gemeenschap te zitten.
Verder regelt het wetsvoorstel het verhaal van privéschuldeisers op gemeenschapsgoederen en de mate waarin ondernemingsvermogen van één van de echtgenoten in de gemeenschap valt.
De interne draagplicht ter zake van schulden bij ontbinding van de gemeenschap wordt aangepast, Ook wordt het recht op terugneming bij faillissement van een van beide echtgenoten anders geregeld.

De gewijzigde regeling van de wettelijke gemeenschap van goederen zal gaan gelden voor echtgenoten die zonder huwelijksvoorwaarden trouwen na de invoering van de wetswijziging, of na de invoering overgaan naar de wettelijke gemeenschap van goederen. De invoeringsdatum is op 1 januari 2018.

De gewijzigde wettelijke regeling brengt een aantal nieuwe onduidelijkheden met zich mee. Als u wilt gaan trouwen blijft het daarom van groot belang om te bekijken of de wettelijke regeling past bij uw situatie. Wij denken hierover graag met u mee.

(tekstversie 20170522)

  • deskundig & betrokken
  • optimale begeleiding
  • daadkrachtig
  • oplossingsgericht

Vrijblijvende offerte?

Wanneer u uw gegevens hebt ingevuld dan sturen wij u zo snel mogelijk een op uw wensen en eisen afgestemde offerte.

Offerte aanvragen
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.